ORGANSKI paradajz

Zahvaljujući obilju likopena i vitamina C, paradajz (Solanum lycopersicum) po mišljenju stručnjaka predstavlja hranu protiv starenja. Ova dva sastojka potvrđeni su saveznici u borbi protiv slobodnih radikala, pri čemu likopen održava tkiva mladim i elastičnim, a vitamin C kao antioksidans jača imunitet i organizam štiti od infekcija i prehlade. Udruženi predstavljaju saveznike lepote i mladosti.


Poslednjih nekoliko godina gotovo je nemoguće kupiti paradajz koji ima onaj stari prepoznatljivi miris i ukus. Poslednja istraživanja pokazala su da se to nije desilo samo od sebe, već da je tranzicija iz "sočno i ukusno" u "plastično" trajala nekoliko godina i posledica je masovnog uzgajanja u komercijalne svrhe.


Međunarodni tim stručnjaka proučio je skoro 400 varijeteta paradajza, od savremenih do najstarijih sorti. Utvrdili su da je višedecenijsko uzgajanje što većeg i otpornijeg paradajza dovelo do gubitka 13 elemenata koje utiču na njegov prepoznatljivi ukus. Na gubitak ukusa uticale su specifične genetske promene ove biljke.


Dakle, naučnici su potvrdili da je organski paradajz zaista nutritivno bolji od konvencionalno gajenog, a ima i bolji ukus.

Moguće je preuzimanje robe u Beogradu.

100%​
Organsko
Scroll Up