Organska hrana

Saznajte kako je gospođa Lisa Brown odlučila da gaji organsku hranu na svom imanju u Krčedinu. Video je kreiran 2015. godine, kada je njena bašta bila u povoju. 

Zašto organska hrana?

ne koriste se pesticidi, niti ostala hemijska sredstva

Nije nikakva tajna da mnogi proizvođači hrane, u cilju postizanja što većih prinosa a samim tim i novčanih prihoda, upotrebljavaju veliki broj pesticida koji su opasni po zdravlje. Jabuka proizvedena na taj način divno izgleda ali čak i nakon pranja, u sebi može imati i više od 30 različitih pesticida. To može biti dobra vest za njihove bankovne račune, ali svakako nije dobra za naše zdravlje. Od drugog svetskog rata pa do danas kvalitet hrane je definitivno na daleko nižem nivou. Pesticidi i druge hemijske supstance dovode se u vezu sa mnogim bolestima kao što su rak, Alzhaimer, alergija, gojaznost… Uz unos otrova u organizam sasvim je normalno očekivati razne reakcije u telu.

ekološki čisto i zdravo zemljište

Organska hrana proizvodi se na ekološki čistom i zdravom zemljištu, u čistom okruženju i bez upotrebe hemijskih sredstava. Njiva na kojoj se uzgaja organska hrana mora biti najmanje tri protekle godine bez hemijskih sredstava. Ta njiva mora imati i jasne granice, da biljke na njoj ne bi dolazile u dodir sa hemikalijama sa susedne njive. Zabranjen je genetski inženjering – sve mora biti u skladu sa prirodom. Organska hrana pomaže zemljištu da zadrži dovoljno vode i hranljivih materija. 

organski proizvodi imaju više minerala i vitamina

Poznato je da organski proizvedena hrana sadrži i do 50% više hranljivih materija, vitamina i minerala. Organska proizvodnja bez upotrebe insekticida, pesticida, fungicida i veštačkih đubriva, regulatora rasta, hormona, antibiotika i genetski modifikovanih organizama sve više predstavlja izbor svih koji vode računa o svom zdravlju. Zahtev za organski proizvedenom hranom je u konstantnom porastu kao reakcija na saznanje o negativnim efektima konvencionalnog načina proizvodnje.

miris i ukus organskog povrća je lepši od konvencionalnog

Povrće uzgajano na organski način je lepšeg mirisa i ukusa od povrća proizvedenog na konvencionalan način. To mogu potvrditi svi oni koji su nekada probali organske proizvode ili ih redovno konzumiraju.

Pogledajte našu ponudu organskih proizvoda

Scroll Up