U Vili Ravijojla i ove rane jeseni smo nastavili sa, četvrtom po redu, proslavom žetve.

Jesen donosi smiraj pred zimu, kada se obistinjuju naše nade i želje koje smo proletos, tokom setve, uputili Bogu i zemlji. Sada je vreme da se zahvalimo na darovima zemlje koji će nas prehraniti tokom zime.

Festival je i ove godine bio savršeno mesto za druženje, upoznavanje novih ljudi, opuštanje i razmenu ideja. Ovogodišnji festival žetve uspeo je da nadmaši i prethodni – gostiju je bilo više nego ikada, hrana je, kako smo i navikli, bila odlična, a lepo vreme je samo doprinelo prijatnoj, domaćinskoj atmosferi. Festival je okupio ljude iz raznih oblasti života i različitih delatnosti, uključujući profesore državnih i privatnih škola i članove udruženja žena SPES, udruženja British Serbian Society i Viteškog reda Svetog Đorđa.

Za odličnu hranu i takmičarsku atmosferu pobrinula su se četiri tima koja su se nadmetala u pravljenju pasulja, uz pomoć po jednog predstavnika sa smera kulinarstva na novosadskom PMF. Gosti su u duhu umerenosti uživali u hrani i vinu, uz nenapadnu muziku tamburaškog orkestra i mladu folklornu grupu koja je nastupala pred zadivljenom publikom.

Radi zahvalnosti, dobročinstva i proslave festivala žetve organizovano je prikupljanje voća i povrća koje je namenjeno narodnoj kuhinji pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Naša očekivanja su premašena i izuzetno nam je drago da smo za one manje srećne prikupili toliko darova prirode. Priključujući se duhu dobročinstva, članice udruženja Spes su prihode od prodatih rukotvorina izloženih na festivalu takođe dale u dobrotvorne svrhe.

Posle ovako uspešnog festivala, nadamo se da će nam i buduća tradicionalna okupljanja proći u duhu radosti davanja i zahvalnosti Bogu i prirodi.